Lodówka to sprzęt, który dzisiaj znajduje się na wyposażeniu każdej kuchni. Jej zawartość może wiele powiedzieć o mieszkańcach danego gospodarstwa domowego. Dowiemy się z niej nie tylko jak domownicy się odżywiają, ale także jaką mają kondycję zdrowotną i upodobania kulinarne. Czy kiedykolwiek choć przez chwilę zastanawialiśmy się na tym, jakie produkty powinny znaleźć w lodówce, a jakie należy z niej jak najszybciej wyjąć? Myślę, że nie.
Produkty, które warto trzymać w lodówce
Nie ma dwóch osób, których zawartość lodówek byłaby taka sama. Jedni będą w niej trzymać wyłącznie zdrowe produkty. Inni wykorzystają ją do gromadzenia przeróżnych zapasów. Zawartość lodówki zależy od wielu czynników. Bardzo ważna jest zarówno kondycja zdrowotna jak i możliwości finansowe. Bez względu na możliwości finansowe i kondycję zdrowotną w lodówce w reguły trzymamy produkty o różnym stopniu przydatności. Chętnie przechowujemy w niej na przykład owoce i warzywa, gdyż nie zdajemy sobie sprawy, że przechowywanie w lodówce pogarsza ich walory smakowe. W wielu lodówkach można znaleźć produkty, które muszą zostać spożyte bardzo szybko, gdyż inaczej mimo przechowywania w chłodzie ulegną zepsuciu. Jeśli o nich zapomnimy, z chłodziarki będzie wydobywał się nieprzyjemny zapach. Bez względu na to, jakie są kulinarne gusta nas i naszej rodziny, powinniśmy zadbać o to, aby w lodówce znalazły się pewne produkty spożywcze.
Najważniejsze produkty, których zapas zawsze warto mieć
Jajka
Jedni je kochają, inni wręcz przeciwnie – nienawidzą. Niezależnie od tego, do jakiej grupy się zaliczamy, zawsze powinniśmy mieć w lodówce kilka jajek. Wiele potraw można przygotować tylko z dodatkiem jaj. W większości lodówek przewidziane zostało specjalne miejsce do ich przechowywania. Najczęściej półeczka na kilka jajek znajduje się na drzwiach lodówki. Bardzo świeże jajka możne przechowywać przez miesiąc. Jajek nie myjemy przed schowaniem.
Nabiał
Kolejna grupa produktów, które warto zawsze mieć w zapasie to nabiał. W lodówce powinniśmy mieć zapas mleka, śmietanę, naturalny jogurt, żółty ser i twaróg. Przygotujemy z nich smaczne i pełnowartościowe śniadanie, dodamy do zup czy sosów.
Warzywa i owoce
Lodówka nie nadaje się do przechowywania wszystkich warzyw i owoców. W lodówce nie przechowujemy pomidorów i owoców cytrusowych. W lodówce warto za to przechowywać za to wszystkie warzywa w zielonym kolorze. Przez 2-3 dni możemy przechować w lodówce maliny, jagody, truskawki. W lodówce możemy przechowywać również musztardę.