• 25 kwietnia 2025

Aby pokonać problem z nadmiernymi kilogramami trzeba przede wszystkim zmienić swoje żywieniowe nawyki i to na zawsze. Jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać powinien wiedzieć jak kupować produkty spożywcze z głową. W jaki sposób robić zakupy, by zdrowo żyć i pokonać nadwagę?

Zdrowe zakupy to mądre zakupy

Sposób żywienie zależy od tego jakie produkty wybierzemy w sklepie i na targu. To my decydujemy, ale tą decyzję podejmujemy za dzieci i innych członków rodziny. Od tych decyzji zależy czy rodzina będzie jeść produkty, które mają tylko puste kalorie czy faktycznie takie propozycje, które są bogate w składniki odżywcze. Warto wiedzieć jak faktycznie robić zakupy, by były one zgodne z zasadami zdrowego żywienia i jakie produkty mięsne, zbożowe, nabiałowe wybrać, by mieć dobrze zrobione zakupy.

Zdrowe produkty zbożowe

To takie propozycje, które są najmniej rozdrobnione. Najzdrowsze jest pieczywo pełnoziarniste, chrupkie, żytnie, wafle ryżowe bez dodatku soli. Produkty polecane na ścianie to płatki pszenne, owsiane, jęczmienne, kukurydziane, otręby z pszenicy, owsa. Inne propozycje to brązowy, dziki, czerwony ryż, makaron z żytniej mąki, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna. W niewielkich ilościach można kupować razowe i pełnoziarniste pieczywo, słonecznikowe, sojowe, graham, bułki, chleb z dodatkiem ziaren zbóż. Unikamy śniadaniowych musli, które mają rodzynki, orzechy, suszone owoce. Raczej należy unikać kupowania białego pieczywa pszennego, produkty na śniadanie ograniczamy w zakresie cynamonowych czy miodowych, czekoladowych płatków.

gazetki promocyjne

Zdrowe warzywa

Pod tym kątem najlepsze będą liściaste warzywa, które są bogate w beta karoten, sałata lodowa, głowiasta, szpinak, roszponka, bociwna, cykoria. Wszystko co zielone będzie dobrym wyborem. Jeśli chodzi o korzeniowe propozycje to marchew, burak, seler, pietruszka. Można zdecydować się na warzywa kapustne, które dostarczają witaminę C: kalafior, brukselka, kalarepa, brokuł, kapusty: biała, czerwona, pekińska, włoska. Oprócz tego dawka witaminy C będzie dostępna w takich warzywach jak: papryka (zawiera także beta-karoten), młode ziemniaki (potas), pomidory, cebula, czosnek, por, szczypiorek, cukinia, dynia (źródło beta-karotenu), ogórek. Do cennych propozycji na pewno zaliczyć można warzywa rzepowate jak rzepa biała, czarna rzodkiew, rzodkiewka. Witaminy C będzie sporo również w natce pietruszki. W mniejszych ilościach powinniśmy kupować późne ziemniaki, bób, soczewicę, groch, groszek, fasolę, soję, kukurydzę. Wartościowe składniki odżywcze znajdziemy w kiszonkach – ogórki, kapusta. Natomiast lepiej będzie unikać pikli, w których znajduje się ocen. Oczywiście chcąc się zdrowo żywić powinniśmy unikać sałatek warzywnych z dodatkiem majonezu.  


Już jest nowa promocyjna gazetka Lidla. Zobacz co zdrowego na Ciebie czeka w tym tygodniu!